Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Vi elsker å lese.

Dato: 25.08.2021
Forfatter:
Kategori: Kunst og kultur: Bøker og bokhandlere

Nordmenn flest er glade i å lese og mengden bøker vi leser i året har holdt seg relativt stabilt. Det er også mange nordmenn som sitter med en forfatter drøm. De siste årene har norske forfattere som Jo Nesbø hatt stor suksess både hjemme og i utlandet.

Det er de eldre som leser mest og det er viktig å inspirere den yngre generasjonen til å lese mer. Forskere har allerede etablert at det å lære å skrive er relatert til hvor godt vi leser, så vi må også passe på at barna i dag lærer å skrive for hånd. Reklameartikler har blitt mer vanlig og det er kan være en utfordring å finne en reklameartikkel som kan inspirere og være nyttig. Penner med trykk er både nyttige og kan være med på å inspirere en fremtidig generasjon av forfattere. 

Norsk litteratur

Når vi tenker på norsk litteratur tenker vi ofte på forfattere som Knut Hamsun eller Henrik Wergeland. Disse forfatterne er uten tvil viktige for den norske kulturhistorien, men de siste årene har norsk litteratur igjen blitt kjent i mange land. Det ser ut som om vi er ekstra gode på krim. En av de største norske forfatterne de siste årene er Jo Nesbø.

Hans krim bøker har blitt oversatt til nærmere femti språk. Det som kanskje ikke er like kjent er at han også har skrevet en rekke barnebøker om en eksentrisk professor som heter Doktor Proktor, som sammen med to barn redder både hjembyen og verden gjennom en rekke spennende historier.

Hvor mye leser vi?

Statistisk sentralbyrå fastslår at 23 prosent av alle nordmenn leser bøker som en fritidsaktivitet daglig, mens de som leser ukentlig var oppe i hele 43 prosent. Dette er en klar motsetning til de fleste andre trykte medier. Bøker er nå også tilgjengelig på mange måter, med e-bøker og lydbøker, ikke bare i den tradisjonelle formen. På tross av dette viser det seg at den tradisjonelle boken fortsatt er mest populær. Dette kan selfølgelig være relatert til at det fortsatt er den eldre generasjonen som leser mest og at de foretrekker den tradisjonelle boken.

De yngre må lese mer

Det er de mellom 60 og 67 som leser aller mest. På grunn av at de leser mye, og faktisk mer en tidligere, ligger Norge i verdenstoppen over de som leser mest. Det er likevel bekymring i bokbransjen over at de yngre ikke leser nok, og hvis denne utviklingen fortsetter vil Nordmenn absolutt ikke lese like mye i fremtiden. Gleden ved å lese begynner i barndommen og gjerne med at foreldre leser for barna, en tradisjon det er viktig å fortsette med.

 

 

 

Anbefalte artikler