Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Bedriftene trenger arbeidskraft: Så mange stillinger er utlyst de sis

Dato: 05.10.2021
Forfatter:
Kategori: Finans og økonomi: Lån og kredittkort

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forteller at det er utlyst nesten 200.000 ledige stillinger bare på de siste fire månedene.

 

– I løpet av de siste fire månedene er det registrert 195.000 ledige stillinger til sammen. Mange bedrifter trenger arbeidskraft, og vi får også tilbakemeldinger om bedrifter som ikke kan åpne eller drive for fullt fordi de rett og slett ikke finner folk, sier Isaksen til E24.

 

Nyheten kommer i kjølvannet av Arbeiderpartiets trussel med å hasteinnkalle Stortinget dersom permitteringsreglene ikke blir forlenget.

 

Talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, forteller at veldig mange kan bli oppsagt når permitteringsperioden går ut.

 

– Flere tusen permitterte risikerer oppsigelse når permitteringsperioden går ut og mange tusen arbeidsledige vil miste dagpengene sine fordi de har gått ut makstiden på dagpenger, sier Aps talsperson Rigmor Aasrud onsdag formiddag.

 

80.000 mennesker fikk kutt i dagpengene

1. oktober fikk nærmere 80.000 kutt i dagpengene da koronareglene for permitterte gikk ut.

 

Dermed vil nye søknader om dagpenger bli behandlet etter de vanlige reglene som gjaldt før koronapandemien.

 

Før månedsskifte krevde stortingsflertallet at reglene skulle bli forlenget, dette ble avvist av Røe Isaksen.

 

Rødt, med Bjørnar Moxnes i spissen, truet så med å hasteinkalle Stortinget i et forsøk på å overkjøre regjeringen. Senere kalte Røe Isaksen inn til møte med LO, YS, Akademikerne og NHO.

 

– Det viktigste for oss er å få folk tilbake i jobb. Derfor foreslo jeg på forrige møte at vi skulle utløse en halv milliard kroner i ekstra støtte via kommunene, målrettet inn mot bransjer som fortsatt sliter mer enn andre, uttalte Røe Isaksen da.

 

Bedriftslån kan være en mulighet for enkelte bedrifter

Et bedriftslån er et lån som går inn i bedriftens økonomi, dette kan også kalles foretakslån eller næringslån. Lånet kan brukes til å finansiere driften, eller kan brukes til investeringer.

 

Eksempelvis kan det være investeringer som nytt utstyr som kan bidra til at bedriften kan utvide tjenestetilbudet sitt. Dersom et vaskefirma bruker pengene til å investere i en lift kan bedriften utvide tilbudet sitt med utvendig vinduspuss siden de nå kommer seg opp i høyden.

 

Her, som ved opptak av lån som privatperson (eks. Forbrukslån), er det like viktig å tenke godt igjennom hva pengenes formål skal være og hvor mye penger bedriften faktisk trenger å låne.

 

Samtidig bør man ha en god plan på hvordan pengene skal tilbakebetales. For å skape en god økonomi i bedriften, er det svært viktig at man har god kontroll på pengeflyten, og unngår investeringer når man ikke er sikker på at det vil være en god investering.

 

Dersom du er en gründer og er i startfasen med ditt eget firma, er det viktig at du utarbeider en forretningsplan som tar høyde for uforutsette situasjoner både i positiv og negativ forstand.

 

Dette er kravene for deg som tenker å søke om bedriftslån

Hvis du ikke søker om bedriftslån for å starte opp en bedrift, men heller ønsker å låne penger for å utvide eller øke kapasiteten til bedriften, vil banken først og fremst se på bedriftens økonomiske resultater og de driftsmessige resultatene.

 

Banken vil deretter beregne i hvilken grad bedriften kan betjene lånet, dette gjør de for å forsikre at alle månedlige avdrag blir betalt.

 

Banken kan også finne det interessant å se på inntjeningsgrunnlaget for bedriften i tiden fremover, det vil si om det er marked for bedriftens varer eller tjenester som da er hovedinntekten til bedriften.

 

Mange banker krever også å ha sikkerhet eller pant i noe av verdi, eller at eier eller aksjonærer kan stille som kausjonister for lånet som blir tatt opp. Pant kan eksempelvis være en bil, om formålet er å låne penger for en bil.

 

 

Anbefalte artikler