Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Tenk over dette når du vurderer et bedriftslån

Dato: 05.01.2022
Forfatter:
Kategori: Arbeidsliv

Bedrifter drives basert på inntekter og kostnader, men når man enten er helt ny og skal i gang, eller har behov for å investere penger for å kunne vokse og utvide bedriften, har mange bedrifter likevel behov for et lån som et ledd av denne utviklingen. Og det er her bedriftslån kommer inn i bildet som en løsning mange velger, når de skal ta bedriften sin til det neste nivået og sette startskuddet for utviklingen som vil kunne føre til økt inntekt på sikt.

Det er mange bedrifter som vegrer seg for å ta opp lån, og det er en veldig naturlig følelse. Man vil jo ikke ha gjeld, men noen ganger kan det være vanskelig å vokse som bedrift hvis man utelukkende skal bruke sparepenger eller overskudd som man reinvestere inn i bedriften. Dette er fordi man ofte bruker disse pengene til drift eller planlagte prosjekter, så det å ta opp et bedriftslån, kan hjelpe til når man trenger litt ekstra finansielle krefter. Investeringer er ofte veien til vekst, og her kan det å ta opp et bedriftslån være en del av en løsning - kombinert med for eksempel å søke legater og fond, og ikke minst penger man har spart i bedriften.

Bedriftslån med eller uten sikkerhet

Når man snakker om lån, er det primært to forskjellige måter å låne penger på, nemlig med og uten sikkerhet. Det at man låner med eller uten sikkerhet, er noe som har innvirkning på flere viktige elementer, som at man for eksempel ofte får en høyere rente hvis man låner uten sikkerhet, enn hvis man låner med sikkerhet. Dette er fordi banken er sikrere på å få tilbake pengene sine hvis man tar et lån med sikkerhet i bolig for eksempel, sammenlignet med et lån uten sikkerhet. Her kan nemlig banken gjøre krav på verdien i boligen hvis du ikke kan betale lånet ditt, mens i et lån uten sikkerhet, har ikke banken den samme sikkerheten for å få tilbake pengene sine – derfor blir det ofte litt dyrere.

Det er aller mest vanlig å låne med sikkerhet i bolig, fordi dette gir banken gode forutsetninger for å vurdere hvor trygt det er å låne deg penger, og i tillegg er Norge et av de landene i Europa der flest eier, noe som gjør dette til en opplagt måte å kunne velge et lån med sikkerhet. Det er mange som ikke vil stille privat sikkerhet for bedriftslånet gjennom for eksempel privat bolig, men det å låne med sikkerhet i bolig er likevel regnet som et av de beste alternativene - også selv om dette for mange vil være bedriftslån med sikkerhet i privat bolig.

Anbefalte artikler