Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Topptur for nybegynneren - Dette trenger du

Dato: 24.09.2023
Forfatter: Bedriftsguiden
Kategori: Ferie og reiser: Guider og informasjon

For deg som aldri har vært på topptur før er det normalt å kjenne seg usikker og spent. Kanskje du lurer på om det er farlig å dra på topptur? Sannheten er at ski er en veldig trygg sport. Faktisk skjer det flere skader på fjellturer enn på skiturer.

 

Det er selvfølgelig mer sannsynlig at du får en trygg og god topptur om du har det riktige utstyret. Derfor har vi satt sammen en liste til deg over anbefalt sikkerhetsutstyr for en sikker topptur. Mye av utstyret vi går gjennom kan det være du finner på www.alfa.no. Det viktigste er at du får en god opplevelse første gangen du skal ta en topptur.

 

Skiutstyret som er et must til toppturen

Vi har laget en enkelt forklart liste over det du trenger av skiutstyr. Vi har også laget oversikt over det du bør ha på deg mens du går på ski. Listen over ting du bør ta på ski inkluderer:

 

 • Ski, staver og bindinger (som kan og ofte leies på skianlegget)

 • Hjelm

 • Beskyttelsesbriller

 • Støvler

 • Langt undertøy

 • Tykke sokker

 • Fleece

 • Ski jakke

 • Lange bukser

 • Hansker

 • Balaklava

 

Å velge riktig skiutstyr er viktig til toppturen. Om du drømmer om varmere og mildere strøk kan du sjekke ut alternativer til ferie og reiser her.

Husk sikkerhetsutstyret 

Så kommer vi til det uunnværlige utstyret du må ha med på en topptur. Med andre ord det konkrete sikkerhetsutstyret som er utformet for å holde deg trygg. Vi gir deg også utfyllende detaljer om hvorfor nettopp det utstyret er viktig for å gjøre toppturen så trygg som mulig:

 

Hjelm og skibriller

Disse ble også nevnt i listen ovenfor, fordi dette er to av de mest essensielle sikkerhetsutstyret for skikjøring. Ved å bruke hjelm beskytter du kroppen og kan forebygge store skader mot treff på hodet. Mens skibriller er viktige for å beskytte øynene mot alt som kan sprette opp eller ned av snø underveis.

Ryggbeskyttelse på ski

Det er stadig vanligere at de i bakken har på seg en type ryggbeskyttelse når de går på ski. Dette er en type kroppsrustning som kan holde ryggen din stødig og stabil, og det finnes både hardt og mykt skall.

Kne-, albue- og håndleddsbeskyttere

Hvis du faller i skiløypene, er det sannsynlig at den første delen av kroppen din som vil treffe underlaget vil være et kne, albue eller håndledd. Derfor er det lurt å vurdere beskyttelsesutstyr for disse leddene.

Solkrem

Tro det eller ei, men det er veldig lett å bli solbrent mens du går topptur. Mange drar på topptur gjennom en hel dag, men glemmer å tenke hvor mye sol de utsetter huden sin for. Selv om det meste er dekket av de tykke klærne, vil noe av huden din fortsatt være eksponert. Og det er derfor solkrem faktisk er en av de viktigste elementene for skibeskyttelse.

 

Førstehjelpsutstyr

Når du skal på topptur, er det viktig å alltid være beredt. Selv om du er i god fysisk form, kan det oppstå skader underveis. Et førstehjelpsskrin tar liten plass og er en viktig ting å ta med på toppturen.

Skredsøker og spade

Hvis uhellet skulle være ute og du blir utsatt for et skred eller en snøstorm, så vil en spade eller skredsøker være din livredder. Dette sikkerhetsutstyret tar heller ikke stor plass og vil være enkelt å få med seg. 

 

Her er forresten fem toppturer i Norge som er trygge og fine å ta som nybegynner.

Husk også at du aldri bør dra på topptur alene, og det er også lurt å ha gjennomgått et skredkurs før du reiser.


 

Anbefalte artikler