Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Plaget med romklang i stua?

Dato: 19.12.2017
Forfatter: Bauhaus
Kategori: Eiendom: Interiør og møbler

Dette er betalt innhold.

Dette er en utfordring det er verdt å ta tak i, for det kan løses med enkle midler.

Vurder å legge ny parkett

Hvis du har parkett av litt eldre type, kan den være lagt uten støydemping. Hvis dette er tilfellet, bør du vurdere å skifte den ut med en ny, og dermed kan du få plass den viktige støydempingen. Hvorvidt det er lagt inn matte med støydemping, hører du fort når du går på gulvet med harde såler.

Himlingen er ofte den store synderen

Ofte ser vi at himlingen er skyldig i mye ekko i stuen. Glatte himlinger gjør lite eller ingenting for å redusere ekkoet og særlig i kombinasjon med parkett, som også er glatt og bare reflekterer lyden. Dermed bærer lyden helt til den treffer en hindring, for eksempel et menneske eller en støyhindring av et slag.

Løsningen kan være å legge inn støydempende plater i himlingen. Disse er ofte perforerte og sørger effektivt for å stoppe lydbølgene fra å kastes frem og tilbake. Men hvis platene i himlingen er fine for øvrig, er dette en dyr løsning.

Se etter løsninger hos www.bauhaus.no.

Veggene kan være løsningen

Har du nylagt parkett og himling som fint ligger i en del år til, blir det dyrt å gjøre noe med den reflekterende støyen i himlingen og taket. Men veggene kan være en god løsning – og faktisk også en ganske billig løsning. Den aller enkleste og billigste formen for støydemping, er å henge opp dekorerende tekstiler. Tekstiler har nemlig en klart støydempende effekt.

Dessuten behøver du ikke kjøpe en spesialløsning – et vanlig gulvteppe kan faktisk gjøre susen. Men du får også kjøpt rene støydempende plater, dekorert med dine egne motiver. Disse leveres i modulbredder og du kan i praksis lage en støydempende vegg, dekorert med ditt eget fotografi, som dekker hele stueveggen. Slike plater er faktisk ikke så veldig dyre.

Sofaen kan også være løsningen

Du kan også få utrettet underverker med møblene i stuen. Går du fra skinnsofa til en sofa i tekstiler, vil lydbølgene dempes i tekstilene. Likeledes vil grove tekstiler være mer effektivt enn finmaskede. Selv så enkle virkemidler som å legge puter i sofaen kan være til hjelp, når lyden skal dempes! Du kan finne en sofa her.

Bytter du ut glassbordet, med et bord i rustikt treverk, vil det grove mønsteret være med på å bryte opp lydbølgene.

For å konkludere: Er himlingen eller parketten sliten, kan det skfites i nye og mer støydempende alternativer. Å kle en vegg med tekstiler er en billig, men svært effektiv løsning. Sett inn en sofa med stofftrekk, eller skift ut stuebordet med noe rustikt. Mye pynt som står rundt i stua, vil også fjerne lyd. Men det har jo andre ulemper igjen…

Anbefalte artikler