Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Få styr på LEI-kode i bedriften

Dato: 26.03.2019
Forfatter:
Kategori: Verden: Europa

De siste årene så har det gått opp for flere land at det er nødvendig med et identifikasjonsnummer i finansbransjen, sånn at det i større grad er tilrettelagt for regulering. I 2012 gikk G20 landene sammen, og ble enige om at det skulle opprettes et identifikasjonssystem som gjør det enkelt å kunne identifisere finansinstitusjoner, forsikringsselskaper og pensjonsselskaper. Dette systemet fikk senere navnet LEI, som står for «Legal Entity Identifier». For å kunne handle som EU eller EØS-land så skal man ha denne koden.

 

Slik får man fatt i en LEI-kode

En LEI-kode er unik for hver enkelt juridiske enhet, noe som gjør at tilsynsorganer enkelt kan identifisere for eksempel en finansinstitusjon eller pensjonsselskap. Hver dag blir det kjøpt og solgt hundretusenvis av verdipapirer, bare i Europa. Det sier seg selv at det kan være vanskelig og følge med på, og å kunne skille de ulike juridiske enhetene fra hverandre. En LEI-kode forenkler i stor grad dette arbeidet, og gjør finansmarkedene både mer stabile og trygge.  

 

Når avtalen om LEI-koder ble utarbeidet så ble man også enige om at selvstendige utbydere skulle ha muligheten for å kunne tilby og opprettholde LEI-koder hos sine kunder. Dette gjør at staten i de enkelte land ikke blir sittende med dette arbeidet. I Norge tilbyr for eksempel NordLEI, LEI-koder til sine kunder. Her kan man enkelt gå inn på deres nettside https://no.nordlei.org/ og både bestille en ny LEI-kode, samt betale for den årlige opprettholdelsen av en eksisterende LEI-kode. Selvstendige utbydere som for eksempel NordLEI gjør at alt det praktiske som er knyttet til opprettelsen og opprettholdelsen av LEI-koder skjer enkelt og effektivt. Hadde denne oppgaven ligget hos en staslig styrelse eller ministerium så kunne prosessen vært mye lengre og kronglete for kunden, samt at det ville ha krevd en stor del av skattebetalernes penger for at den skulle finansieres.

Anbefalte artikler