Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

4 tips for å sjekke vinduene dine

Dato: 07.05.2019
Forfatter:
Kategori: Eiendom: Byggmestere og snekkere

I et gjennomsnittlig norsk hus vil omtrent 1/3 av varmen slippes ut som følge av et eller flere utette vinduer. Hvis du skifter til energiriktige vinduer, så kan du redusere strømregningen og samtidig få et bedre inneklima i boligen din.

 

Her kan du lese om 4 tips for å sjekke tilstanden på de gamle vinduene dine.

 

Hvilke tegn skal du se etter?

Det oppstår noen tydelige tegn hvis vinduene dine er utette og bør skiftes ut. Det kan for eksempel komme til syne ved at vinduene er angrepet av råte eller sopp, eller at det dannes kondens og fuktighet på innsiden av ruten.

Hvis vinduene dine burde skiftes ut, så kan du ta deg en tur forbi sparevinduer.no. Her kan du få gode tilbud, og dessuten få inspirasjon til hvordan de nye vinduene dine skal se ut.

 

Trekker det inn?

Merk etter med hånden om det trekker inn i boligen. Det er smartest å gjøre det på en dag det blåser, og med en fuktig hånd. Det gjør nemlig hånden ekstra følsom, og du vil lettere kunne merke eventuell vind som blåser inn gjennom vinduet. Hvis det trekker inn, så kan det være mange penger å spare på å skifte ut vinduene.

 

Er vinduet og ruten helt tørr?

Hvis det er mye dugg og kondens på ruten, så kan det være et tegn på at vinduet ikke er tett. Det er viktig at fuktig luft kommer ut, siden kondens på innersiden av ruten er med til at det dannes muggsopp som kan spre seg og sette seg i muren og treverket.

Hvis du har problemer med dugg på innsiden, så kan det altså være skadelig, ikke bare for vinduene dine, men også for deg.

 

Papirtesten

Du kan sjekke om vinduet kan lukkes ordentlig ved å sette et papir fast i vinduet og lukke det. Hvis det ikke er motstand når du skal trekke ut papiret, så lukker ikke vinduet godt nok igjen. Husk at du skal sjekke alle de fire sidene av vinduet!

 

Er vinduet råttent?

Du kan sjekke tilstanden på karmen ved å stikke en kniv forsiktig inn i karmen. Hvis kniven går mer enn 3-5 mm inn i treet ved forsiktig press, så viser vinduet tegn på å være fuktig og råttent. Sjekk også etter synlige skader og merkelig lukt. Råte og sopp vil typisk være synlig langs kanten av vinduet. Det kan også komme til syne ved for eksempel avskallet maling eller tydelige misfarginger. Du skal også være oppmerksom på å være ekstra grundig når du sjekker vinduer på badet og på husets skyggesider, siden vinduene her er spesielt utsatte.

 

Profesjonell termografering

Hvis du vil være helt sikker på hvordan huset og vinduene dine isolerer, så kan du bestille en profesjonell til å ta en termografitest. Termografering er en både kapp og sikker måte å se hvor godt huset ditt er isolert, og om vinduene dine er utette og behøver å skiftes ut. Termografikkameraet måler varmestrålingen som kommer ut fra huset. Hvis det er mye varmeutslipp, så vil det lyse rødt/oransje. Kulde (mindre varmeutslipp fra huset), og dermed god isolering, vil lyse grønt/blått.

Anbefalte artikler