Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Spar strøm ved hjelp av varmepumpe

Dato: 18.10.2019
Forfatter:
Kategori: Teknologi og vitenskap: Energi

 

Luftvarmepumpe

Den enkleste varmepumpen du kan installere er det som kalles luftvarmepumpe. Den omformer kald luft på utsiden av huset til varm luft inni huset. Enkelt forklart kan den i prinsippet sammenlignes met kjøleskapet ditt. Bare met motsatt effekt.

Mye å velge mellom

Det finnes mange ulike varmepumper å velge mellom. I mange forskjellige prisklasser og forskjellige størrelser. Med størrelse tenker man på hvor mange kvadrat varmepumpen klarer å varme opp. En stue på 50 kvm trenger kanskje en større varmepumpe enn en stue på 25 kvm.

Du sparer mye strøm

Utviklingen innen varmepumper har gått utrolig fort. Det er stor forskjell på de varmepumpene som ble solgt for 15 år siden og 2019-modellene. Dagens varmepumper klarer fint å spare deg for opptil 25–30 % av oppvarmingskostnadene i huset, hvis du i dag kun varmer huset med strøm. Og det kan fort bli mye penger spart hvert år.

Du kan ikke installere selv

Fra og med 2013 ble det forbudt å installere varmepumpen selv, slik at du må beregne installasjonskostnader i tillegg til selve prisen på varmepumpen. Årsaken til at dette ble forbudt er at man ønsker å redusere faren for utslipp av F-gasser.

Finansiering

Mange forhandlere av varmepumper tilbyr finansiering. Hvis ikke, og du ikke har oppspart det beløpet du trenger er mulighetene også mange innenfor forbrukslån. Ett nettsted som sammenligner ulike tilbydere, er Prime Banks. Der finner du nok et forbrukslån som passer lommeboken din. Det er selvsagt verdt å merke seg at hvis man finansierer en varmepumpe så vil besparelsen man oppnår med varmepumpen bli litt mindre ved at lånet har renter og gebyr. Normale betingelser ligger gjerne på; Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.

Anbefalte artikler