Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Drømmer du om å starte eget selskap?

Dato: 26.02.2020
Forfatter:
Kategori: Arbeidsliv

Til tross for de mange selskapene som stiftes hvert år, er det mange som aldri tør a ta skrittet videre fra å være en vanlig lønnsmottaker til å være uavhengig. Det er kanskje særlig lover, regler og administrasjon som kan være avskrekkende. Med litt forarbeid er det likevel mulig å håndtere dette. Det kan sammenlignes med hvordan man gjør forarbeid i forbindelse med pengespill. Til å begynne med kan det fremstå som forvirrende med mange nye begrep, som bonuser, hjul, spinn og omsetningskrav. Likevel skal det ikke så mange dager til før du kan det grunnleggende om å spille på online casino, og kan ha mye moro.

Drømmer og lidenskap er viktig også i forretningsverden

Det er sikkert mange som blir avskrekket av alle ukjente økonomisk begreper, lover og regler som man møter i forbindelse med oppstart av et selskap. Spesielt gjelder dette for ikke-økonomer, noe som kan sette en stopper for mange gode forretningsidéer.

Det som er viktig å huske på er at de viktigste suksessfaktorene for et nystartet selskap er et godt produkt eller tjeneste, ofte resultatet av innovasjon og kreativitet. Markedsføring og salg er dessuten kritiske faktorer, og eksempel på ferdigheter der det noen ganger er vanskelig å finne riktig kompetanse.

Det som ofte er relativt lett å finne, det er kompetanse innenfor for eksempel økonomi, administrasjon, revisjon eller jus. Hvis et selskap har det som er nødvendig for å skape etterspørsel og salg er det relativt uproblematisk å ansette nødvendig resurser, eller kjøpe kompetanse fra andre selskaper. Det er ikke fantastiske økonomer eller jurister som har gjort Apple eller Google til hva de er i dag, men kreative og innovative mennesker med en drøm.

Få hjelp i oppstartfasen – og vær forberedt på tilbakeslag

Lidenskap, energi og positivet er altså noen av de viktigste egenskapene du kan ha som gründer, men det betyr selvfølgelig ikke at du skal lukke øynene for utfordringer eller problemer som kan komme i veien for selskapet ditt. I tillegg er det ekstremt viktig å benytte seg av ordninger for støtte og hjelp.

Det er sikkert mange som tenker på støtte fra Innovasjon Norge, og det er selvfølgelig ikke noe i veien for å sikte mot stjernene og undersøke hvilke muligheter som finnes for støtte. Likevel er det kanskje mer lokale ordninger som er mer relevante for de aller fleste oppstartselskaper. Det finnes en rekke forskjellige former for finansiering, både fra offentlige og private kilder. Her gjelder det å være kreativ og virkelig undersøke hvilke ordninger som kan være relevante for deg. I tillegg til økonomisk støtte kan annen hjelp være minst like viktig. Mange offentlige myndigheter, som for eksempel Skatteetaten, tilbyr gratis kurs og veiledning.

Uansett hvor entusiastisk man er i forhold til sin egen forretningsidé, er det viktig å både være realistisk og forberedt på midlertidige tilbakeslag. Det handler både om å ha en økonomisk buffer, men også om å være mentalt innstilt på at alt ikke vil gå på skinner. Det er helt naturlig på veien til et fremgangsrikt selskap.

Anbefalte artikler