Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Er du klar for den mest etterlengta tida på videregående?

Dato: 28.04.2020
Forfatter:
Kategori: Ferie og reiser

Husker du da du sprang rundt med vanngevær på barneskolen og løp for livet da de store 18-åringene kom etter deg med barberskum? Eller på 17.mai da de løp gjennom toget med fløyter og russekort som du absolutt måtte ha? Gjerne du husker første året på videregående da russen fikk snudd russebuksa som ritualet krever – alle snakker om denne tiden gjennom 13 års skolegang, og alle snakker om russetida når den er over. Det er et høydepunkt for alle ungdommer, og er en helt sinnssyk tradisjon ifølge andre land som hører om det.

Etter SKAM tok verden med storm, har flere fått øynene opp for russetida – på backpacker-turen i friåret har du sikkert blitt spurt utallige ganger om hva russetiden egentlig er og hvorfor vi feirer 13 års skolegang før eksamensperioden i det hele tatt starter. Og å skulle forklare fenomenet til andre fra andre nasjoner høres jo helt absurd ut når man hører på forklaringene sine.

Russefeiring kommer faktisk fra den danske tradisjonen med å feire når man er ferdig med gymnaset – de kaller seg deretter russ når de starter på universitetsutdannelser. Det er helt normalt å ha en feiring når man er ferdig med denne delen av ens liv – men de norske tradisjonene er likevel ganske så særegne. Russekro, russedåp, russebiler- og busser, russekort, forskjellige roller som president, sekretær, prest og lege som har forskjellige ansvarsområder for sin videregående skole, russerevy, russetreff i hele landet, osv. I Norge har vi til og med en egen ordning for å tjene penger til dette: nemlig russedugnad. I tillegg er norsk russetid gjerne en av de feiringene i verden som faktisk foregår før eksamen er overstått.

Det kule med russetiden er jo at det feires ulikt forskjellige steder i landet. Noen har russedåp i november, mens andre har dåp i april og offisielt starter russetiden der. Noen har tradisjon å starte 1.mai - kanskje det er derfor "natt til første" er noe største delen av ungdommer og unge voksne helst ikke går glipp av. Det alle byer og tettsteder har til felles er tingene nevnt i forrige avsnitt, og at russetiden slutter 17.mai, på nasjonaldagen. Russetiden skaper et stort fellesskap for elevene på videregående og på diverse russetreff og russekroer; det er en tid ingen vil gå glipp av.

Anbefalte artikler