Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Optimering av privatøkonomien

Dato: 10.06.2020
Forfatter:
Kategori: Finans og økonomi

2020 har, for de fleste, vært et annerledes år, også rent økonomisk. Mange har arbeidet hjemmefra over lengre tid, noen har blitt fratatt levebrødet, mens andre har fått et uventet økonomisk boost. Uansett hvordan du har opplevd starten av 2020, så er det noen ting du kan gjøre for å optimere privatøkonomien fremadrettet. Les med her, for gode råd til hvordan du kan optimere din økonomi.

Skap overblikk over din egen økonomi

Selv om det har vært en turbulent start på det nye årti, så ser det heldigvis ut til at verden er godt i gang med å nærme seg en mer normal hverdag. Uansett om du står i en helt ny livssituasjon, eller om du er klar for å komme tilbake til den gamle hverdagen, så kan det være en god ide hvis du restarter din private økonomi. For hva har de siste måneders stillstand i verden betydd for deg, og din økonomi? Og hvordan kan du optimere privatøkonomien i fremtiden?

Først og fremst skal du starte med å lage et helt nytt budsjett, hvor du skaper overblikk over alle de utgifter, og inntekter, som du har. Når du får overblikk, så kan du også se om det er noen poster som kan spares vekk, eller kanskje viktige forsikringer som mangler? Det kan vær en god ide og samle alle forsikringer et sted, og gjennomgå hvilke abonnementer og medlemskap som du betaler til, men rent faktisk ikke bruker. Et overblikk gir deg også muligheten for å forandre i prioriteringene fremadrettet. For, er det noe du ønsker å bruke flere penger på i fremtiden, og kunne det være andre måter du kunne få pengene til å vokse hurtigere. En ting du skal se nærmere på er om du har muligheter for å investere noen av sparepengene dine

Hvorfor skal du investere?

Hvis du har overskudd i økonomien, og rent faktisk har penger stående i banken, så kan det være en god ide at du investerer noen av sparepengene dine. Flere og flere nordmenn har oppdaget gleden ved å få pengene til å vokse hurtigere, gjennom fornuftige investeringer. Mengden av småinvestorer er derfor voksende på de forskjellige investeringsplattformene. Grunnen til at flere velger å investere sparepengene sine, er selvfølgelig fordi mange opplever at de får en større fortjeneste, enn hvis pengene står helt stille, på en konto i banken.

Hvis du tenker at, det kunne være spennende å prøve krefter med investeringer, så skal du lage en investeringsplan, og en strategi som harmonerer med de ønsker som du har for fremtiden. Du skal selvfølgelig også overveie hvilke investeringer som er noe for deg, og hvilken risiko du er villig til å ta. Alle investeringer er forbundet med risiko, men du kan selv være med til å farge graden av risiko. En langsiktig investering, er med mindre risiko, samtidig om det kan være ne fordel, hvis du sprer investeringene ut på flere plattformer.

Hva skal jeg investere i?

Mange nordmenn velger å starte livet som småinvestor, med en investering i aksjer, eller et fond. Dette er en velkjent form for investering, som passer godt til en nybegynner. Når du har fått erfaring med investering i aksjer, og har lyst til å utfordre deg selv, og din økonomi så kan du undersøke muligheten for å shorte en aksje. Det skal sies at dette er for mer erfarne investorer, da risikoen for tap er større.

Aksje markedet er et godt sted å starte, fordi det er overskuelig, og du kan komme i gang helt på egenhånd. Du kan investere i en aksje i et firma som du vet noe om, eller som du har lyst å vite mer om i fremtiden. Du kan også spre investeringene ut på flere aksjer, hvor du prøver litt forskjellig, for å bli bedre kjent med markedet.  Du kan selvfølgelig også velge en mer dynamisk form for investering, som kryptovaluta. Kryptovaluta er digital valuta, hvor den mest kjente er Bitcoin. Bitcoin har vært igjennom store svingninger i verdien i løpet av de 10-12 årene den har vært på markedet, og det er derfor en investering forbundet med høy risiko. Før du kaster pengene dine inn i en investering i Bitcoin, så skal du overveie om det er noe som passer til deg, og økonomien din. Her kan du lese om en nordmann som har hatt suksess med investeringer i kryptovaluta.

Refleksjon over arbeidsliv og fritidsliv

For mange kan det være en god ide hvis de en gang imellom, og spesielt nå i tiden etter en global krise, tar arbeidsliv og fritidsliv opp til refleksjon. For, er du der hvor du vil være, rent karrieremessig? Har hjemmearbeidet gitt deg blod på tann, i forhold til drømmen om å bli selvstendig næringsdrivende? Er det balanse mellom arbeidsliv og fritid? Hvis du er en av mange som arbeider med oppgaver, som foregår online, så kan det også være en mulighet at du kan påta deg ekstraarbeid, for å øke inntekten.

Større inntekt gir selvfølgelig større frihet i hverdagen, og mulighet for å gjøre noen gode investeringer i fremtiden.

 

Anbefalte artikler