Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Har de funnet ungdomskilden?

Dato: 09.02.2021
Forfatter: Martin Jørgensen
Kategori: Helse og velvære: Alternativ behandling

Er ikke livet langt nok? Kunne du tenkt deg noen ekstra år på jorden? Nå kan du snart få viljen din takket være forskning på stoffet Osteocalcin.

 

Hormonet Osteocalcin som produseres i kroppens benbygning kan i fremtiden brukes til å behandle aldersrelaterte problemer som muskel- og hukommelsestap. Oppdagelsen er for forskere som om de skulle ha oppdaget ungdomskilden.

Feite og late mus

Osteocalcin er et av de rikeste proteinene i kroppen, og spiller en avgjørende rolle i bygging av bein - prosessen der beinene våre kontinuerlig fjerner og skaper nytt vev - som gjør det mulig for oss å vokse i barndommen og ungdomsårene, og også komme seg fra skader.

 

Forskere gjennomførte et genetisk knockout-eksperiment der de fjernet genet som var ansvarlig for osteocalcin fra mus. Til forskernes fortvilelse og skuffelse så det ut til at de mutante musene levde videre i beste velgående. Forskerne så først resultatene som en gedigen fiasko.

Før vitenskapsmennene la vekk eksperimentet oppdaget de at musene var blitt late og feite. Benbygningen var bra, men musene virket deprimerte. Det tok vitenskapen lang tid å forstå hvordan et protein i bein kunne påvirke disse funksjonene.

Benbygningen snakker

Mennesker pleide å se på skjelettet som et stillas for resten av kroppen. Men benbygningen var et mer levende organ enn forskerne kunne ane i sin villeste fantasi. I dag vet forskerne at benbygningen spiller en rolle i å regulere en rekke vitale kroppsprosesser.

 

Forskere har funnet ut at benbygningen kommuniserer med andre organer gjennom å produsere sine egne hormoner og proteiner som sirkulerer i blodet. Musene fikk forskerne til å innse at osteocalcin faktisk var et slikt hormon, som regulerte så mange av disse viktige funksjonene, og som dermed har stor betydning for generell folkehelse, inkludert levealder.