Bruker: Passord:
   Vær pålogget.
Registrer  |  Jeg har glemt passordet
Søk her

BedriftsGuiden.no » Artikkel informasjon

Hvordan bør du investere i 2021

Dato: 16.03.2021
Forfatter:
Kategori: Data og internett

Å få god avkastning på pengene sine er ikke alltid like lett, men her skal vi gi deg en liten oversikt over sammenlikning mellom blant annet aksjefond og sparekonto. Dermed kan du få en oversikt over hvilke investeringsmuligheter som passer best for deg. Hvis du ønsker å lære mer kan du lese mer her.

 

Aksjer og aksjefond

Tradisjonelt har aksjemarkedet en høy avkastning hvis du sammenlikner det med andre alternativer for investering. Svingningene i markedet er høyere, noe som tilsier en høyere risiko. Du kan velge om du ønsker å investere i aksjemarkedet gjennom enkeltaksjer eller aksjefond, der andre gjør forvaltningen for deg. Jo bredere porteføljen din er, altså dersom du ikke legger alle egg i samme kurv, jo mindre er risikoen.

  • Aksjer: Her er avkastningen umulig å spå; du kan få enorm avkastning eller tape alt. Når du handler med enkeltaksjer vil banken du handler hos kreve en kurtasje, det vil si et gebyr for jobben de gjør. Det kan være greit å vite at gebyret som oftest er et fast beløp, så du vil derfor betale et mindre gebyr om du kjøper flere på en gang, fremfor en og en.
  • Aksjefond: Hos aksjefondene vil avkastningen og risikoen variere ut ifra hvilke aksjer fondet eier, og om fondet er passivt eller aktivt forvaltet. Passiv forvaltning vil si at fondet består av aksjer i en indeks, en samling av aksjer, f. eks OSEBX, som er et utvalg av aksjer fra Oslo Børs. Aktiv forvaltning vil si at sammensetningen av aksjene kan variere. Fondsforvalteren vil kjøpe og selge aksjer fra sammensetningen for å forsøke å slå en indeks.

 

Rentefond

Når vi snakker om rentefond kan denne investeringskategorien deles inn i to;

  • Pengemarkedsfond: Dette er store lån til staten eller til store selskaper som skal tilbakebetales på kort tid. Her kan du ikke forvente noen høyere rente enn på en god sparekonto, rundt 1-3%, men risikoen er noe høyere. Det positive med pengemarkedsfond er at det som regel kan kjøpes uten kjøpsgebyr, og forvaltningsgebyret er normalt på mellom 0,1% og 0,45%.
  • Obligasjonsfond: Dette er store lån til staten eller store selskaper som skal tilbakebetales på en noe lengre tid, gjerne mellom 1 og 4 år. Her er avkastningen noe høyere, rundt 3-6%, men det følger også med en høyere risiko. Her gjelder prinsippet: jo høyere avkastning, jo høyere risiko.

 

Sparekonto

Å ha penger på en sparekonto regnes som den minst risikable måten å spare penger på. Her er pengene dine forsikret av staten, helt opp til to millioner. Det negative med sparekontoer er at avkastningen er ekstremt lav. Lav risiko og lav avkastning. Dermed må du selv vurdere dine egne behov for avkastning.

 

Finn den investeringsmåten som passer deg best, og husk å alltid ha en bøffer på hånd dersom ting ikke skulle gå slik som forventet.

Anbefalte artikler